Keşan Tarım ve Hayvancılık Gıda Sanayi Otomotiv ve İş Makinaları Fuar’ının Açılış Töreni Gerçekleşti

• 5.06.2024 11:31:00

Yönetim Kurulu Başkanımız, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay ve Meclis Başkanımız Hakan Şık, Keşan Tarım ve Hayvancılık Gıda Sanayi Otomotiv ve İş Makinaları Fuar’ının açılış törenine katılım sağladı.
Açılış törenine #TOBB'u temsilen katılan Yönetim Kurulu Başkanımız Cengiz Günay, Keşan'ın ilk tarım ve hayvancılık fuarının ülkemize, bölgemize ve çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Günay yaptığı konuşmada: "

Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım,

Çok kıymetli Oda ve Borsa Başkanlarımız,

Kıymetli Keşanlı kardeşlerim,

Sizleri şahsım ve TOBB Yönetim Kurulu adına sizleri saygıyla ve hürmetle selamlıyorum. TOBB Başkanımız Sn. Hisarcıklıoğlu ile buraya gelmeden önce görüştüm. Sizlere çok selam ve sevgilerini iletti.

Değerli kardeşlerim,

Keşan; Trakya’nın önemli bir tarım, turizm ve ticaret merkezi. Keşan’daki tüm kurumların işbirliği ile düzenlenen bu fuar, bölgenin ekonomik canlılığını da artıracak. O yüzden bu fuarın düzenlenmesine katkı sunan, emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Değerli misafirler,

Fuarlar; üretimin, emeğin, alın terinin alıcıyla buluştuğu, çok önemli bir platformdur. Günümüzde artık sadece üretmek kafi gelmiyor. Ürettiğini tanıtmak ve müşteriyle buluşturmak gerekiyor. "Sen pekmezi iyi yap, sinek Bağdat'tan gelir" söylemi bugün artık geçerli değil. Hangi işi yaparsanız yapın, müşteri bulmak zorundasınız ve bu da ancak tanıtım ve pazarlamayla olur. Doğru müşteriye ulaşmanın en iyi yolların başında da fuarlar gelir. O halde, siz yine de pekmezinizi iyi yapın, farklı yapın, sürekli yenilikçi olun. İşte bu nedenle TOBB olarak yurtiçi fuarlara büyük önem gösterdik. Ticaret Bakanlığımızın verdiği yetki ile Türkiye’de fuar izinlerini vermeye başladık. TOBB’dan önce fuar sektöründe düzensizlik hakimdi.

Herkes her yerde her zaman istediği gibi fuar yapabiliyordu. Fuarcılık sektörünü disipline ettik, standartları belirledik ve uyguladık. Artık gelecek yılın fuar takvimini yıl başlamadan ilan ediyoruz. Fuarlar hem katılımcı firmalar hem de yerli ve yabancı ziyaretçiler açısından daha planlı ve programlı bir hale geldi. İşte tüm bunlar sayesinde Türkiye genelinde fuarcılık sektörümüz hızlı bir gelişme gösterdi. 2022’de Türkiye genelinde düzenlenen 413 fuar, 56 bin firmaya ve yaklaşık 19 milyon

ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Değerli kardeşlerim,

Tarım ve hayvancılık pandemi ve savaşla birlikte, stratejik ürün haline geldi. Önümüzdeki

süreçte iklim değişikliği ve kuraklığın da etkisi ile stratejik önemini korumaya devam edecek. Küresel

gıda fiyatları, 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Son 1 yıldaki artış diğer ürün fiyat artışlarının üzerinde. Dolayısıyla bu alanda kendimizi göstermek ve geliştirmek zorundayız. Esasında tarım, en stratejik alanlardan biri ve ülkemizin de en güçlü olduğu konular arasında. Tarımsal hasılada Avrupa'da ilk sıradayız, dünyadaysa 10. sıradayız. Bu alandaki ihracatımız sayesinde, net döviz geliri kazanmakta ve dış ticaret fazlası vermekteyiz.

Değerli Katılımcılar,

Ülkemizde tarım ve hayvancılık piyasasını TOBB’a bağlı olan ticaret borsalarımız düzenliyor. Ürünlerin analizleri, borsalarımızdaki akredite laboratuvarlarda yapılıyor. Ürünlerin fiyatları; alıcı ve satıcının katılımıyla borsalarımızdaki elektronik satış salonlarında belirleniyor. Akredite laboratuvarlarımızla, elektronik satış salonlarımızla, lisanslı depolarımızla,

modern borsacılık hizmeti sunuyoruz. Bugün ticaret borsalarımız dünyaya örnek hale geldi. İslam ülkelerine ve Türk Cumhuriyetlerine, Ticaret Borsacılığındaki tecrübelerimizi aktarıyoruz. Son dönemde TOBB olarak tarım ve hayvancılık piyasasını daha da geliştirecek önemli adımlar attık. Önce lisanslı depoların faaliyete geçmesini sağladık. Buraya

konan ürün karşılığında alınan elektronik ürünü senedi (ELÜS) finansmana erişimde teminat olarak kullanılıyor. Devletimiz

de, yatırım, kira, lojistik ve analiz destekleri ile lisanslı depoculuğun gelişmesine büyük katkı veriyor. Lisanslı depoların ardından, Türk tarımının 50 yıllık rüyası olan, Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşunu gerçekleştirdik. Tıpkı Borsa İstanbul gibi ve bu da emtia borsası. Lisanslı depodan alınan ürün senetleri, Ürün İhtisas Borsası’nda alınıp, satılabiliyor. TOBB ve Oda-Borsalar olarak tarım ve hayvancılık piyasasına hizmet etmeye devam edeceğiz.

Değerli Katılımcılar,

Keşan’ın geçmişten bugünlere gelmesine katkı sağlayan, tüm tüccar ve sanayicilerimize, girişimcilerimize ve çalışanlarımıza, yürekten şükranlarımı sunuyorum. Fuarımıza stant açan bütün firmalarımıza da şimdiden başarılar diliyorum. Fuarımızın

sizlere hayırlı ve bereketli kazançlar getirmesini temenni ediyorum. Allah kazancınızı bol ve bereketli kılsın. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.