TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ SERTİFİKA TÖRENİ VE SEMİNERİ

15.01.2014

TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ SERTİFİKA TÖRENİ VE SEMİNERİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen 9. Dönem Oda/Borsa Akreditasyonu Sertifika Töreni ve 10. ve 11. Dönem Oda/Borsa Akreditasyon Eğitim Semineri TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erhan Tanrıöver, Mestan Özcan, Sayman Üye Taner Karaoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Galip Öge, Cihan Çömez, Göksel Karaevli, Cemil Koçaş, Muzaffer Destereci, Disiplin Kurulu Başkanı Hakan Şık ve Genel Sekreter İrfan Ekici katıldılar.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden akreditasyon belgesi alan 21 oda/borsa ile birlikte 5 yıldızlı hizmet verme noktasına ulaşan oda/borsa sayısı 152’ye ulaştı. Akreditasyon süreci devam eden 69 oda/borsanın da çalışmaları tamamlandığında bu sayı 221’i bulacak. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, hedeflerinin 365 oda ve borsanın tamamının akreditasyonlarını tamamlamaları ve 5 yıldızlı oda/borsa konumuna yükselmeleri olduğunu vurguladı.

Akredite olan ve akreditasyon süreci devam eden toplam 221 Oda/Borsanın Meclis ve Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Genel Sekreter ve personelinin katıldığı törenin açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, göreve geldikleri günden itibaren ‘takip eden’ değil, ‘yönlendiren’, ‘yol açan’ olmayı amaçladıklarını belirterek, akreditasyon sisteminin hizmet kalitesinin standardizasyonu açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. Hisarcıklıoğlu, akredite olan oda/borsaların, 5 yıldızlı oda/borsa sayılacağını bildirirken, “Bu belge, Londra’da, Paris’te, Berlin’de oda/borsa üyeleri hangi hizmeti alıyorsa, bizim odamızda da üyelerimizin aynı kalitede hizmet alacağının garantisidir. 221oda/borsamız belgesini aldığında. Oda borsalarımızın yüzde 60’ı akredite olmuş hale gelecek” dedi.

Bugün, TOBB bünyesindeki 355 oda ve borsanın İngilizce konuşur, yazar ve proje üretir hale geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların proje fabrikası haline geldiğini söyledi. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “2012 sonu itibariyle oda ve borsalarımızda 450’den fazla proje tamamlandı. Oda ve borsalarımız 400 milyon TL hibe kaynak kullandı. 2013 yılında yapılan proje sayısı ise 351. Son bir yılda neredeyse önceki yıllardaki proje sayısının tamamına yaklaştık. Aynı yıl 207 milyon TL de hibe kaynak kullanıldı” diye konuştu.

TOBB’un ve oda/borsaların faaliyetleri hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların üyeleri için yol açan, yol gösteren kurumlar haline geldiğini dile getirdi. Artık bilgi ihraç eder durumda olduklarını ifade eden TOBB Başkanı, 57 İslam ülkesinin genel sekreterlerine eğitim verdiklerini kaydetti. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbeyev’e oda borsa sistemi hakkında özel bilgi verdiğini ve Kazakistan’ın Türkiye’deki sistemi uygulamak üzere harekete geçtiğini anlatan Hisarcıklıoğlu,“Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı’nın da kendisine, ‘Alman oda sistemini dünyanın en iyisi biliyorduk, ama bizim sizden öğreneceğimiz şeyler var’ dediğini hatırlattı.

Törenin öğleden sonraki bölümünde gerçekleştirilen seminerde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de konuşmasında oda ve borsaların akredite olabilmesi için eğitimler, geliştirme ziyaretleri ve denetimler gibi 3 temel süreci yaşaması gerektiğini kaydetti. Sistemin etkinliğinin oda ve borsa üst yönetimlerinin sisteme yaklaşımları ile doğrudan ilgili olduğunu bildiren Mete, Avrupa standartlarında hizmet için yola çıktıklarını hatırlattı. Halim Mete, önemli olanın akredite belgesine sahip olmak değil, bu belgenin gerekliliklerini yaşatabilmek olduğunun altını çizdi.Seminer Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak’ın sunumu ve Türk Loydu yetkililerinin sunumları ile sona erdi.

10.Dönem Akreditasyon başvurusu kabul edilen Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, “ 1925 yılından bu yana üyelerine hizmet veren Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası beş binin üzerinde üyesi ile Tekirdağ’ın gelişimine paralel olarak büyümekte ve vizyonunu genişletmektedir. Bölge ekonomisine yön veren bir kurum olma misyonu ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamak için üzerine düşen önemli görevlerin bilicindedir. Dünyadaki değişim ve dönüşüm sürecine ayak uydurabilmek için, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası kendine yeni vizyon belirlemek ve bu vizyon çerçevesinde kapasitesini geliştirmek için harekete geçmiştir. Tekirdağ TSO, üyelerine sunduğu hizmetin kalitesinin iyileştirilmesi hedefi ile geçtiğimiz dönemde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini bünyesine katarak oda hizmetlerini belirli bir standarda taşımış bulunmaktayız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin üyelerine ''Beş Yıldızlı Hizmet'' olarak sunduğu Akreditasyon Sisteminin 10. dönem çalışmalarına Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası olarak dahil edilmiş bulunmaktayız.Üyelerine kaliteli ve en hızlı şekilde hizmet vermeyi benimseyen Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Akredite oda olduktan sonra hizmetlerini tescillendirerek memnuniyeti artıracaktır” dedi.