MACARİSTAN İLE VİZE KOLAYLAŞTIRMA ANLAŞMASI

19.12.2013

MACARİSTAN İLE VİZE KOLAYLAŞTIRMA ANLAŞMASI

Tekirdağ TSO ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Ankara Macaristan Büyükelçiliği ve İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu arasında  ticari vize başvuruları hakkındaki açıklamaları şu şekildedir;

“ Taraflar Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkileri destekleyerek geliştirmeyi diler. Şengen Anlaşmasına taraf olan diğer Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi vize ile ilgili düzenlemeler Macaristan’da da yürürlüktedir. Buna istinaden Ankara Macaristan Büyükelçiliği ile İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Türk işadamlarının Macaristan’a olan ticari ziyaretlerini kolaylaştırmak için aşağıdaki sözleşmeyi gerçekleştirmişlerdir.

1-)Macaristan’a iş ziyareti gerçekleştirmek için vize başvurusunda bulunacak Türk vatandaşları; Macaristan diplomatik ya da Konsolosluk Dairelerinden ya da Ankara Macaristan Büyükelçiliği veya İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu’nun web sitesinden edinebilecekleri Şengen Vize Formunu usülüne uygun olarak doldurup imzalayacaklar. Biyometrik formatta 2 fotoğrafın yanısıra bulunduğu yıldan geriye dönük 10 yıllık geçerli  ve ziyaret bitiş tarihinden öteye 3 ay geçerli olmak üzere orijinal pasaport ve standart vize ücreti gerekecektir.

2-) Eğer Ticari vize başvurusu yapıldığında, başvuru sahibi sözleşmenin Ek 1’de yer alan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi  Odası yöneticilerince tarihlenip imzalanan İngilizce bir referans mektubu temin edebilirler. Başvuru sahibine birkaç zorunlu evrak haricinde,  istenen evraklarda önemli bir feragat sağlanacak. Ek 2’de gösterilen referans mektubu Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nın sorumluluğunda olacak ve Oda Macaristan ile ticari bağlantı kurmayı amaçlayan  iş adamını onaylayacaktır. Böyle bir durumda başvurunun devamında gerekecek 4 dokümana ihtiyaç olacaktır;

-          Geçerli bir uçak bileti rezervasyonu,

-          Macaristan’da konaklamayı belgeleyen otel rezervasyonu gibi, bir Macar şirketinden davet mektubu ya da ziyaret amacını kanıtlayan yeterli bir belge,

-          Tüm Şengen Devletlerinde geçerli, ortaya çıkabilecek ve geri iadesi mümkün  her türlü tıbbi nedenler, acil tıbbi müdahaleler, acil hastane tedavileri ve seyahatte ölümlerle ilgili olarak minumum 30,000 Euroluk yurtdışı sağlık sigortası kanıtı.

3-) Yukarıdakilere rağmen, başvurular esnasında gelişen koşullara göre, Ankara Macaristan Büyükelçiliği ve İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu istisna durumlarda daha fazla bilgi isteyebilir.

4-) Sözleşme tarafları bu anlaşmayla sadece bir vizenin Macaristan’a giriş ve kalmada yeterli bir yetki unsuru olmadığını belirtir. Macaristan Sınır Memurları, Büyükelçilik ya da Başkonsolosluk’un vizeyi verirken değerlendirmeye almış olduğu yukarıda bahsedilen evrakların gösterilmesini gerekli görebilir ve Macaristan’a girişi reddedebilirler.

5-) Başlık 1 ve 2’de bahsi geçen tüm evraklar zamanında temin edilmişse ve istisnai şartlar meydana gelmedikçe, ticari vize 3 iş günü içerisinde teslim edilecektir.

6-) Başvuranların ticari sicil vize başvurusu hakkında izin verilirse çoklu giriş vizesi verilebilir. Ancak vize verilmesine dair son karar Başkonsolosluk ya da Büyükelçiliğe aittir.

7-) Bu sözleşme imzalardan sonra devreye girer.

8-)Bu sözleşme taraflardan birinin diğer katılımcıya yazılı tebliğ vermesiyle sonlanabilir.”