MACAR TİCARİ HEYET ODAMIZI ZİYARET ETTİ

19.09.2014

MACAR TİCARİ HEYET ODAMIZI ZİYARET ETTİ

Türk-Macar İş Forumu 18 Eylül 2014 tarihinde Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen organizasyonla gerçekleştirildi. Gerçekleşen organizasyon Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın ev sahipliğinde, Macaristan İstanbul Ataşesi Janos Weisz, Borsod-Abauj-Zemplen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bihall Tamas, Macaristan Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Tekirdağ TSO Meclis Başkanı Mustafa Özden, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Tekirdağ’lı İş Adamları ve Macar İş Adamlarının katılımları ile yapıldı. Tekirdağ TSO Genel Sekreter Yardımcısı Atakan Üzel’in sunumu ile başlayan iş forumu, Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın açılış konuşması ile devam etti.

Başkan Günay “Türk – Macar İş Adamları İş Görüşmelerine hoş geldiniz. Sizleri Şahsım ve Tekirdağ TSO adına saygıyla selamlıyorum. Toplantımızın başarılı geçmesini diliyor, sizlere Tekirdağ hakkında bilgi vermek istiyorum. Tekirdağ, geçmişten günümüze kadar önemli bir tarım, ticaret ve turizm merkezi olmuştur. Tekirdağ il sınırları içerisinde 2 adet dış ticaret limanı mevcut olup, Barbaros Beldesinde yapımı devam eden ve 2015 yılında açılması planlanan Asyaport Limanı hizmete geçmesiyle Akdeniz’in en büyük ve Avrupa’nın 3.büyük limanı olacaktır. Tekirdağ ilinde 2013 yılında 662 milyon 403 bin USD tutarında ihracat gerçekleştirilmiştir. İl genelinde 13 adet OSB ve 1 adet Avrupa Serbest Bölgesi bulunmaktadır. Buralarda 2.000 civarında ulusal ve uluslararası sanayi kuruluşları faaliyet göstermektedir. Tekirdağ, Gayrisafi Yurtiçi Hasılası içerisinde yüzde 43,5’lik pay ile birinci sırayı sanayi sektörü, yüzde 12,5 ile Tarım Sektörü, yüzde 12,3 ile hizmet sektörü, yüzde 10,7 ile ticaret sektörü yer almaktadır. Odamız hakkında da sizlere bir takım bilgiler vermek istiyorum. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası 1925 yılında kurulmuş bölgenin ticari ve sosyal gelişimi ile ilgili aktif rol oynayan bir kurumdur. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odasında 5.580 civarında kayıtlı üye firma bulunmaktadır. Bu firmaların %20’si imalat sektörünü oluşturmaktadır. İstanbul’a ve Avrupa’ya yakın kent olmamız ile birlikte lojistik anlamda bütün enstrümanlara sahip bir kentiz. Deniz, hava, tren ve kara yollarımız ön planda ve özel bir lokasyona sahibiz. Bu özellikleri ile Tekirdağ ili sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından ülkemizde ilk 10 il arasında yer almaktadır. Bizler, Tekirdağ TSO olarak esas hedefimiz şehrin ulaşım enstrümanlarını tamamlayıp üreticilerimize dünya ile rekabette avantajlı taraf olmayı hedefliyor ve bunun için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Başkan Günay, Tekirdağ’ın sosyal ve ekonomik yapısının ne olduğu ve gelecek ile ilgili şehrin vizyonunu ortaya koyan konuşmasının ardından, Macaristan İstanbul Ataşesi Janos Weisz ve Borsod-Abauj-Zemplen bölgesi TSO Başkanı Bihall Tamas konuşmalarını gerçekleştirdiler ve Tekirdağ TSO Yönetimine misafirperverlikleri için teşekkür ettiler ve memnuniyetlerini dile getirdiler. Konuşmaların ardından gerçekleşen toplantı Türk-Macar İş Adamları ikili görüşme diyalogları ile devam etti. Macar ve Türk İş Adamları iş kollarına göre karşılıklı fikir alış verişinde bulundu. İkili görüşmeler sonrasında Tekirdağ TSO Restoranında düzenlenen yemekte iki heyet arasında karşılıklı plaket ve hediye takdimleri yapıldı.

Tekirdağ Barış ve Özgürlük Parkı içinde yer alan Rakoczi Heykeli’ni ziyaret eden Macar Ticari Heyet ziyaret sonrasında, Rakoczi Müzesi akabinde ise Barbaros Beldesinde yapımı devam eden Asyaport Limanı’na ziyarette bulundu. Ziyaretlerin sona ermesi ile Macar Ticari Heyet ilimizden ayrıldı.