KÜLTÜR VE TİCARETİN BAŞKENTİ EDİRNE

11.04.2014

KÜLTÜR VE TİCARETİN BAŞKENTİ EDİRNE

Balkanların ticaret üssü Edirne’nin zengin tarihi ve kültürel özelliklerini ve ticari imkânlarını yerinde göstermek, karşılıklı komşuluk ilişkilerimizi geliştirerek ortak işbirliği alanlarını görüşmek ve farklı sektörlerde yeni işbirliği sahaları yaratmak amacıyla, 10 Nisan 2014 tarihinde Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen organizasyona Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni  (TOBB) temsilen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, Bulgaristan Odalar Birliği Başkanı Tsvetan Simeonov,  Edirne Valisi Hasan Duruer, Razgrad, Sofia, Burgas, Tragovishte, Pleven, Doğu Makedonya, Kavala, Drama, Haskova, Plovdiv, Evros Valilileri, Bulgaristan Edirne Başkonsolosu, Selanik Başkonsolosu, Yunanistan Edirne Konsolosu, Bulgaristan İstanbul Ticaret Ataşesi, Trakya ve Sofya Üniversitesi Rektörleri, Edirne Belediye Başkanı, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı, Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Başkanı, Oda/Borsa Başkanları ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ni temsilen toplantıya katılan Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın ‘Kültür ve Ticaretin Başkenti Edirne’ konulu toplantıda yapmış oldukları konuşma şu şekildedir;

“Sayın katılımcılar,

Sizleri şahsım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetim kurulu adına saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle tüm misafirlerimize Edirne’mize hoş geldiniz diyorum. Sizleri bölgemizde ağırlamak bizim için büyük bir mutluluk. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Recep Zıpkınkurt’a, yönetimine ve meclisine sıcak misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu bugün aramızda olmayı çok arzuluyordu. Ancak Brüksel’de EUROCHAMBRES toplantısında olduğu için burada olamadı.

TOBB Başkanımızın, başta Sayın Valimiz, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi Valisi Sayın Giannakidis, Belediye Başkanımız, Başkonsolosumuz, Bulgaristan Odalar Birliği Başkanı Sayın Simenov olmak üzere her birinize ayrı ayrı selam ve muhabbetlerini iletti.

Değerli Dostlarım,

Tarihin akışı içinde öne çıkmış şehirler vardır. Bu şehirler tarih boyunca uluslararası ilişkilerde, ekonomide, sosyal ve kültürel hayatta büyük birikim inşa etmiştir. Bir merkez haline gelmiştir. Farklı dinler, mezhepler, kültürler bu şehirlerde bir araya gelir. Sanat ve zanaat bu şehirlerde zirveye ulaşır, ticaret ve ekonomide bu şehirler ön plana çıkar. İşte Edirne bu önemli şehirlerden biri.  Bizim gözbebeğimiz. Sadece Türkiye için değil, Balkan ve Avrupa coğrafyası için önemli bir merkez. Yüzyıllar boyunca bu coğrafyanın kültür ve ticaretinde merkez olmuş. Başkentlik yapmış. Roma İmparatoru Edirne’yi en stratejik şehirlerden biri ilan etmiş ve özel önem vermiş. Bugün Edirne’nin üzerinde oturduğu miras, Avrupa ve Asya’nın ortak mirasıdır. Bu yüzden Edirne demek Anadolu demektir, Avrupa demektir. Balkanların özeti demektir. İşte bu yüzden biz balkan coğrafyasını kültürü ile ekonomisi ile birbirine çok sıkı bağlı bir coğrafya olarak görüyoruz. Edirne’yi; Sofya’dan, İskeçe’den, Selanik’ten, Plodiv’den, Tekirdağ’dan, Kırklareli’nden, ayrı düşünmüyoruz.

Değerli misafirler,

Tarihe baktığınızda hep şunu görürsünüz. Çatışma dönemlerinde en büyük acıları hep tarihi ve kültürü ile iç içe geçmiş bu tür coğrafyalar yaşar.  Ama barış ve huzur dönemlerinde en çok kazanan, en hızlı yükselen bölgeler de bu coğrafyalardır. Biz geçmişte ortak acıları yeterince yaşadık. Şimdi ortak kazançları da hep birlikte yaşamak istiyoruz.  Karşılıklı dostluğumuz, kardeşliğimiz ve ortak yaşam kültürümüz bize bu zemini hazırlıyor. Şimdi biz komşularımızla olan ilişkilerimizi çok daha ileri taşımak istiyoruz. Biz Edirne, Tekirdağ, Sofya, İskeçe, Selanik, Varna olarak, bütün bir balkan coğrafyası olarak aramızdaki ilişkiyi ne kadar arttırırsak, ekonomik işbirliğimizi ne kadar geliştirirsek şehirlerimiz o ölçüde zenginleşecektir.

İnsanlarımız o ölçüde birbirleri ile daha fazla buluşacak, dostluk bağlarımız daha da güçlenecektir. Elimizde müthiş bir fırsat var. Tarihi ve kültürel bağlarımızı ticarete, ticareti Balkanların zenginliğine ve zenginliği de daha fazla dostluğa dönüştürebileceğimiz müthiş bir fırsat var. Emin olun, bu bir fırsat olduğu kadar, bizler için de büyük bir sorumluluk. Biz Türk iş dünyasının çatı örgütü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, bu konuya çok büyük önem veriyoruz. Bakın biz, eğer daha fazla bir araya geleceksek, daha fazla ticaret yapacaksak aramızdaki engelleri kaldırmamız, karşılıklı olarak ülkelerimize daha rahat girebilmemiz gerekir dedik. Bu kapsamda Balkanlara açılan üç sınır kapımızı İpsala, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarını, çok daha hızlı hizmet verecek şekilde modernize ettik. Bu üç kapı bizim için çok önemliydi ve buraya tam 166 milyon TL, yaklaşık 90 milyon dolar yatırım yaptık.

TOBB, Bulgaristan Odalar Birliği ve Yunanistan Odalar Birliği olarak bu üç ülkenin iş dünyasını buluşturacak bir iş zirvesi düzenlemek üzere konuşmuştuk. Kendilerinin de destekleri ile bu zirveyi en kısa sürede yapmak istediğimizi de ifade etmek istiyorum. Bundan sonra da her fırsatta Balkan coğrafyasının işbirliğini arttıracak çalışmalara devam edeceğiz. İşte bu nedenle biz, bu organizasyonu çok önemsiyoruz.

Bu önemli organizasyon için Sayın Valime, Doğu Makedonya ve Trakya Valisine, Belediye Başkanımıza, Selanik Başkonsolosumuza, Bulgaristan Odalar Birliği Başkanına ve Değerli dostum Edirne TSO Başkanımıza ve tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.