İstanbul Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan 'dan Odamıza Ziyaret

Türkiye ve Tekirdağ’da denize bakış ve Deniz ticareti konulu konferans’a konuşmacı olarak gelen İstanbul Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan Odamızın Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay Meclis Başkanı Mustafa Özden ve Yönetim Kurulu üyelerimizi kurumumuzda ziyaret etti.

Yönetim Kurulu Başkanımız Cengiz Günay Konferansın konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu Başkan Günay “ Birçok deniz ülkesinden daha çok kıyıya sahip ülkemizin kıyı şehri olan Tekirdağ ‘ın Bu güne kadar denizden endüstriyel boyutta istifade edemediği açıkça ortadadır. Bunun ister yanlış algı yâda yanlış politikalar nedeniyle olduğunu düşünebiliriz, Ancak 8500 Km ‘ye yakın kıyı şeridinin olduğu ülkemizde 135 km. kıyıya sahip ilimizde negatif anlamda bu güne kadar denizden istifade etmemiştir. Ancak çarpıcı örnekler ile denizciliğin önemini anlatmamız gerekir diye düşünüyorum, örneğin Belçika’nın ülke olarak 66. Km. denize kıyısı var ancak Anvers Limanı Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biridir. Yada Hollanda ‘nın 450 km. kıyısı var ama Rotterdam Limanı önemli bir ticaret bölgesidir.

Türkiye ‘de Liman, İskele, Balıkçı limanı gibi, 160 tane kıyı tesisinin 1 yıllık yükleme ve boşaltma kapasitesinin Rotterdam Limanının yıllık kapasitesinin yarısı kadar olduğu düşünürsek, Bizim tesislerimizin ne boyutunda olduğunu ve hangi ölçekte yatırımlara ihtiyacımız olduğu çok açık ve net olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile TTSO olarak bizler liman ve lojistik kenti Tekirdağ gibi sloganlar ile şehrimizin deniz konusunda sadece kum, güneş, plaj ‘dan ibaret olmadığına yeni liman yatırımları ile liman arkası projeler ile de ülkemiz deniz ticaretinin en önemli bölgelerinden olmayı hedeflemektedir.

Tekirdağ ‘ın üretim kenti olduğunu düşünürsek, üretilen malın ihracatı yâda ham maddenin temini ile ilgili olarak deniz yolunun uygun fiyatlı oluşu firmaların rekabet gücünü de arttırmaktadır.

Dolayısıyla şehrimiz için deniz ve deniz yolu ile bağlantılı her türlü ticari ve sosyal faaliyetleri oda olarak önemsiyor ve destekliyoruz. “ dedi

Görüşme ve Konferans’ın ardından Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ile Deniz Ticaret ve Sanayi Odası ile daima iş birliği içerisinde olduğunu ve bu iş birliğinin süreceğini vurgulayan İstanbul Deniz Ticareti Odası Başkanı Metin Kalkavan daha sonra ilimizden ayrıldı.