İş Dünyası Çekte Sıkıntılı Günler Yaşıyor

29.06.2012

Odamızın Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz GÜNAY yaptığı açıklamada, çekte hapis cezasının kalkmasın ardından bir boşluk meydana geldiğini ve alınan tedbirlerin ise caydırıcı olmadığını vurguladı.

Geçen yıla göre karşılıksız çek oranının %57 oranında artması piyasaları ciddi risklerle karşı karşıya bırakıyor. Bu oran artık çekte tehlike çanlarının çaldığını bizlere ifade ediyor. Acilen esnafı, tüccarı, sanayiciyi güvence altına alacak bir mekanizmanın hayata geçirilmesi gerekmektedir. Başkan Cengiz GÜNAY dünyanın değişik bölgelerinde ekonomik krizler yaşanıyorken, ülkemiz ekonomide istikrarlı seyre devam ediyor, böylesine önemli bir zamanda Türkiye’nin çek gibi ticarette hayati öneme sahip bir ödeme aracına her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır. Ancak biran evvel çekte hem yargıyı yormayacak hem de ekonomiyi aksatmayacak düzenlemelere gidilmelidir dedi. Yeni çek sistemini faydalı bulsakta yeterli olmadığını görüyoruz. Ülkemizde işletmelerin sermaye yapıları yeterli olmadığı için sermaye yapısının 5 – 6 katı büyüklüğünde bir iş hacminin çek ile yapıldığını düşünürsek tüccarın, esnafın, sanayicinin gönül rahatlığı ile elden ele dolaşabilen, riski olmayan bir çek sigorta sistemine ihtiyacı olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır dedi. Odamızın Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz GÜNAY mağduriyet yaşanmaması için üyelerin çekle yapılan alışverişleri tekrar gözden geçirmeleri gerekmektedir dedi.